Interiørarbeider på Holmen Fjordhotell


Holmen Fjordhotell i Asker har nylig vært gjennom en fornyelse med bygging blant annet av et av landets fineste SPA-anlegg. Dette er det 3. større utbyggingstrinn hotellet har gjennomgått siden Trygve Hegnar kjøpte hotellet i 1987.

Ingrid Hegnar har stått for interiørarbeidene på Holmen Fjordhotell, i samarbeid med arkitekt Størker Svendsen, Arkitektteam AS.

I intervjuet under forteller hun om noen av de mange utfordringer hun har stått overfor i arbeidet med interiørene på hotellet.


Foto: Byggenytt



Holmen Fjordhotell har utvidet med nok et byggetrinn. Det siste er at fjordhotellet nå er utrustet med landets flotteste SPA, som nesten kan ta pusten fra en som kun er vant med kommunale badetilbud. Byggenytts utsendte lot seg virkelig imponere, både av SPA-anlegget, den storslåtte amfisal, og den nyoppussete vinterhagen. I det hele tatt fremstår hotellet i dag med et tiltalende, variert, men samtidig helhetlig formtuttrykk både i utvendig arkitektur, og i interiørene.

Samarbeid
Ved siden av arkitekt Størker Svendsen, er det Ingrid Hegnar som har stått for utforming av interiørene. I en samtale med Byggenytt gir hun honnør til Svendsen som nærmest er å betrakte som hotellets faste arkitekt. Han har vært utførende i samtlige tre utbyggingtrinn siden Trygve Hegnar kjøpte hotellet i 1987.

- Samarbeidet med Størker Svendsen begynte faktisk med en liten hyttetrapp for 12 år siden. Vi følte at vi var på bølgelengde og siden gjennom vårt samarbeid, har jeg lært å sette pris på, ikke bare hans faglige dyktighet, men også hans meget godt utviklete praktiske sans som alltid kommer godt med, sier Ingrid Hegnar. Vi har et fint samspill med respekt for hverandres meninger basert på ulik erfaringsbakgrunn. Det betyr at vi kan utfylle hverandre. Han har arkitektens fagkunnskap med mange års erfaring fra ulike prosjekter.

- Jeg har en annen bakgrunn med utdannelse innen dekorasjon. Først ble det ansattelse ved IKEA’s hovedkontor hvor jeg arbeidet med design og oppsetting av utstillinger i IKEA’s varehus i Sverige og andre land, samt utarbeidelse av IKEA-katalogene i de respektive land. Etter engasjementet i IKEA, fikk jeg ansettelse hos Petter Yran og Bjørn Storbraaten Architects AS, et stort arkitektkontor i Oslo som har som hovedarbeidsfelt innredning av cruiseskip. Jeg fikk være med på utrolig spennende oppdrag. Noen av dem var meget store, som foreksempel innredningene av Norwegian Cruiselines to skip, Dreamward og Windward. Disse jobbene representerte for vårt arkitektkontor mellom 50 og 60 tusen tegnetimer, altså et enormt oppdrag som innebar 10 mann på heltid i flere år. Interiørjobbene på disse skipene omfattet alt fra den minste lugarlist til den største bardisk. Arbeidet med skipsinnredninger har nok utviklet en stil hos meg som er anderledes enn hva som ville ha vært tilfelle om jeg hadde bakgrunn fra nærings- og institusjonsbygg.

Kvalitet
- Erfaringene jeg har fra cruiseskipene, har i grunnen passet godt til de innredningsarbeidene vi har gjort på Holmen Fjordhotell. Det er mye de samme hensyn som må taes i forhold de valg man gjør. Ikke bare skal interiørene være pene og innbydende, de skal også være slitesterke slik at det kan se nytt og friskt ut over lengre tid. Min erfaring er at det alltid vil lønne seg å satse mest mulig på kvalitet selv om man må legge noen ekstra penger på bordet. Denne problematikken har for øvrig stilt meg overfor interessante utfordringer da jeg her på hotellet både er innredningskonsulent og eier, byggherre, på samme tid. For mange byggherrer kan det være slik at når byggeprosjektet nærmer seg slutten og alle ekstrautgiftene har samlet seg opp, må man kanskje spare på den siste finish’en. Vi har imidlertid sett det slik at nå er det lagt ned så store investeringer i hotellet, det har stadig blitt større og bedre på alle måter, vi har kommet så langt og resultatet har blitt så bra, at det å spare noen kroner på dårligere kvalitet, nei, slik tenker vi ikke.

- Dessuten får man igjen for det lille ekstra som gjøres. Det er en ganske interessant observasjon jeg har gjort meg når det gjelder innredninger, både i cruiseskipene og her på hotellet, at gjør man det ekstra fint så behandler gjestene interiørene bedre. Bor man på et luksushotell, så slenger man ikke de nypussete skoene i sofaen. Det er sikkert en allmenn erfaring at er våre omgivelser nedslitte og stygge, så opptrer vi kanskje mer uvørent og respektløst.

Helhet
- Innredningsarbeidene her på hotellet bygger på visse grep som er nøye gjennomtenkte, fortsetter Ingrid Hegnar. I og med at hotellet har gjennomgått flere byggetrinn og i dag fremstår med mange bygningsvolumer og mange forskjellige saler og rom, har den grunnleggende oppgaven vært å skape en helhetlig atmosfære, et helhetlig miljø. Gjestene skal føle at de er på Holmen Fjordhotell enten man oppholder seg i det gamle bygget eller i det aller nyeste. Derfor har vi valgt å bruke mye av de samme fargene i det siste byggetrinnet som er brukt i de andre byggene. Det gjelder også for teppene som er spesialtepper som jeg tidligere har fått laget. Det er både kostbart og upraktisk å få vevd spesialtepper i små partier, i flere omganger, og man unngår å bygge opp et stort teppelager.

- Vi bruker også standardtepper. I vinterhagen, som nå er teknisk totalrenovert og ombygd til restaurant, har vi brukt det samme teppet som ligger i den gamle restauranten oppe, men i en annen farge. Nå er ikke dette hotellet så veldig gammelt, men når man bygger på, så synes jeg det er viktig at man ikke hele tiden finner på noe nytt slik at her er 1970-tallet og der har vi 1980-tallet, etc. Vi prøver heller å holde oss til en mer klassisk stil som er gjenkjennelig. Så selv om gjestene ikke tenker over det, så er bruk av samme teppe, riktig nok i en annen farge, et eksempel på et moment som trekker ting sammen og gjør det litt roligere. Et annet eksempel kan være at da vi pusset opp resepsjonen, bestilte jeg to store, klassiske ørelappstoler i skinn. Jeg tror at dette innslaget er med på å gi gjestene en følelse av å komme inn i et elegant hjem, som helst skal være litt penere enn det de har hjemme. Denne hjemmefølelsen ville vi ikke ha oppnådd med en slags minimalistisk stil.

Farger
- Å arbeide med interiører er i grunnen et spørsmål om å skape en stemning, en atmosfære man tror gjestene vil sette pris på. Overflatebehandling, møbler, tekstiler og farger er komponentene i dette. Farger påvirker folk, og jeg tror at visse farger er bedre enn andre. Selv er jeg veldig glad i farger, men liker også det som er ton-i-ton. Når det gjelder å velge hvilke farger, prøver jeg å finne dem som flest mulig liker. Smak og behag er selvfølgelig ulik, men alle farger har sine kvaliteter og egenskaper som er allmenngyldige. Min favorittfarge er turkis. Da jeg jobbet med cruiseskipene, brukte jeg alltid turkis på en eller annen måte. Fargen kom derfor etter hvert til å bli kalt Ingridgrønn av mine kollegaer. Her på hotellet har jeg brukt mye turkis, særlig i interiørene knyttet til SPA-avdelingen. Men jeg bruker ikke turkis hjemme, legger Ingrid Hegnar til.

I Byggenytt er vi opptatte av bruk av norske byggevarer, og spør Ingrid Hegnar om i hvilken grad det er gjort i interiørarbeidene på hotellet.

- Dessverre er det så altfor lite å velge mellom i Norge når det gjelder overflatebehandling, tekstiler, tepper og møbler nettopp til hotellinteriører, svarer hun. Selv om det har blitt bedre i de siste årene, så er det foreløpig slik at når det gjelder hjem og kontorer, så er produkttilbudet og kvaliteten ganske bra, men for hotellnisjen så er det ikke godt nok etter min mening. Da må det bli slik at vi må gå til utlandet, USA for eksempel, for å hente det beste tapetet, for å nevne et produkt. Når det gjelder fast inventar derimot, er det en dyd av nødvendighet å bruke norske leverandører som har den nødvendige nærhet. Jarl Snekkerverksted har utført en meget omfattende innredningsjobb som i all hovedsak er skreddersøm. Alle bardisker og hotellinnredning for øvrig, er utført av Jarl som har vist at de besitter god kompetanse på dette feltet.

Avslutningsvis spør Byggenytt om en liten oppsummering.

Etter at vi hadde den første åpning av det siste byggetrinnet, så har tilbakemeldingene fra gjester og publikum vært utolig positive. Det å ha vært med på å gjøre hotellet til et flott sted som blir satt så stor pris på av andre, er en stor belønning for den innsats man har bidratt med. Nå gjelder det for meg som hotellfrue, eller rettere sagt, hotellslave, å passe godt på bygget, å holde det ved like. Det er alltid detaljer som må rettes på.

klikk for større bilder